Fokus semakin menghilang

Saya sedang cuba yang terbaik untuk fokus pada perkara-perkara penting dan cuba tinggalkan segala perkara yang melalaikan. Saya berhenti ber-facebook, berhenti bermain game dan cuba fokus pada perkara yang akan membantu saya mencapai kehidupan yang lebih baik. Kehidupan yang lebih baik bermaksud dari segi perkerjaan, pendapatan, hubungan dengan keluarga, kesihatan dan sebagainya.

Sudah 2 minggu sejak saya mulakan azam ini. Semuanya berjalan dengan lancar. Saya berjaya melawan nafsu ketagihan facebook dan gaming. Saya buat blog untuk rekod progress sambil berkongsi ilmu melukis dan freelancing. Dapat luang lebih masa bersama anak dan isteri. Masih banyak lagi perkara yang saya sedang cuba untuk jadikan habit baru, seperti memasak, berkebun dan mendalami ilmu agama. Dan pada hari ini (15 Jun 2021), fokus saya mula hilang.

Saya tak dapat fokus pada kerja[bxA], tak ada mood nak lukis. Deadline dah sangat suntuk dan saya cuba push untuk fokus, tapi badan saya tidak mahu memberi kerjasama. Saya lebih banyak termenung semasa melukis. Saya buang banyak masa menonton video di youtube. Badan saya menolak untuk lakukan apa yang saya mahu. Kenapa jadi macam ni? What is happening?? Why??

Adakah badan saya penat?

Mengubah diri secara mendadak memang bukan satu cara yang terbaik untuk saya berubah. Saya tahu dan sedar tentang hal itu. Kemungkinan terlalu banyak yang saya nak capai dalam masa yang sangat singkat. Banyak aktiviti yang saya mahu lakukan setiap hari. Badan saya tak biasa dan mula penat. Tahap kecergasan fizikal saya sangat rendah. Fokus saya mula menghilang perlahan-lahan dan stress mula kembali kerana produktiviti yang semakin kelaut.

Okay, mungkin itulah sebab utama fokus saya semakin menghilang. Badan atau fizikal saya tak cukup kuat. Sekuat manapun semangat saya untuk berubah, fizikal saya tak dapat menampung atau "terkejut" dengan perubahan ini. Apa yang perlu saya lakukan untuk selamatkan fokus saya sebelum ia betul-betul hilang? 


Tarik nafas panjang-panjang...


Saya akan pentingkan fizikal saya dahulu. Kesihatan, kecergasan dan ketenangan perlu saya utamakan selain daripada kerja atau mencari pendapatan. Saya perlu susun semula perancangan atau planning saya untuk menjadi lebih baik. Malangnya, saya tiada masa untuk itu. Deadline untuk satu projek buku cerita tinggal dalam 5 hari lagi. Mungkin dalam 5 hari ini saya tak dapat nak mulakan perancangan baru yang mengutamakan kesihatan ini. 

Daripada memikirkan perancangan jangka masa panjang, lebih baik saya fokus untuk push projek-projek yang perlu disiapkan pada bulan ini. Mungkin siapkan semua projek sebelum 28hb Jun 2021, dan ambil masa untuk rehat sebelum 1 Julai sambil menyediakan perancangan baru yang lebih baik, tersusun dan tidak terlalu strict untuk fizikal atau badan saya ikuti. Buat masa ini, mari fokus siapkan projek klien-klien dalam masa 2 minggu ini. Let's go!

                             

Saya tak sangka dengan menulis, saya dapat brainstorm untuk mencari penyelesaian yang terbaik dalam sesuatu masalah. Perasaan saya lebih lega sekarang kerana dapat meluahkan segala hal yang berserabut dalam otak ni. Mungkin ini salah satu cara yang baik untuk mengurangkan stress. Alhamdulillah, terima kasih Allah kerana menunjukkan salah satu jalan untuk mengurangkan tekanan yang sedang dialami. 

Kemana arah tuju blog ini?


Pada mulanya saya ingin menulis tentang tips-tips melukis dan freelancing dalam blog ini. Malangnya, jadual kerja yang sangat padat menyebabkan saya tidak dapat siapkan lagi tips-tips melukis dan freelancing.

Kenapa Amin? Sibuk sangat ke?

Yes. Saya sibuk dengan projek klien. Bulan ni (Jun 2021) saya perlu siapkan illustrasi untuk 2 buku cerita, dan beberapa projek "character design" untuk [bxA] permainan kad. 


Untuk menulis blog tentang tips atau tutorial memakan masa lebih dari yang saya sangkakan. Saya dah mula menulis tutorial tetapi masih dalam peringkat draft dan tak boleh "publish" lagi kerana masih belum lengkap. 

Memandangkan saya akan menghabiskan masa yang lama untuk menyiapkan post tentang tips dan tutorial, apa kata saya tulis tentang perjalanan hidup saya? Maka, blog ni akan lebih kepada proses saya dalam mengubahkan diri untuk menjadi manusia yang lebih baik dan sekali sekala saya akan masukkan juga tips dan tutorial apabila sudah siap.

Blog ini akan jadi blog "syok sendiri" lah kan? Hahaha Ya, tepat sekali.

Saya telah pun berhenti dari bermain facebook, instagram dan twitter juga saya telah jarang buka. Minat untuk mebuka aplikasi-aplikasi media sosial sudah mula hilang sedikit demi sedikit. Saya dapat rasakan saya sudah tua sekarang. Saya dah tak pedulikan semua cerita sensasi terkini dan kemungkinan besar saya akan mula membeli surat khabar di 7Eleven untuk dibaca sambil menghirup teh tarik di gerai kegemaran saya pada setiap pagi. (Malangnya sekarang ni lockdown pkp jadi tak dapat minum pagi di gerai tu.)

Oleh sebab itu, saya rasa blog ni satu-satunya tempat untuk saya meluahkan isi hati dan segala yang terpendam di sanubari. Penulisan begini tidak perlu saya habiskan masa yang lama untuk siapkan. Mungkin hanya dalam 30-60 minit sehari. 

Saya akan cuba fokuskan untuk menulis tentang eksperimen atau projek semasa yang akan saya buat dengan berkonsepkan mengubah diri menjadi lebih baik. Kenapa nak jadi baik? Adakah saya jahat? No, saya baik orangnya. Cuma saya seorang insan yang lemah dan sentiasa lalai, tidak fokus dan sentiasa mengabaikan kesihatan. Saya nak ubah diri menjadi lebih baik. Sekarang, saya tidak rasa saya sedang 100% push diri saya untuk jadi diri saya yang "Terbaik". Sukar untuk saya jelaskan sekarang tapi mungkin dengan sentiasa menulis di blog ini, hidup saya akan berubah. 

Menjadi diri saya versi yang terbaik mungkin dapat mengubah ekonomi dan sosial hidup saya ke arah positif. Saya nak "control" hidup saya dan membawa ke arah kebaikan. Saya tidak mahu sentiasa berada di paras sekarang ini, dimana saya rasa sangat rugi dan tidak maju ke hadapan. Let's give it all and move forward!

Semoga Allah permudahkan. Aminnn~

Tentang diri saya

Nama saya Ahmad Amin Bin Aziman. Anak ke 3 dari 6 beradik. Berumur 33 tahun (2021). Mempunyai seorang isteri dan seorang anak (bakal muncul seorang lagi Amin junior InshaAllah). Saya bekerja sebagai pelukis karakter dan illustrasi secara freelance sepenuh masa. Saya juga merupakan graduan ijazah sarjana muda Teknologi Kreatif di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) pada tahun 2012.

Saya bekerja secara freelance dari rumah. Saya lebih fokus kepada illustrasi digital. Saya menggunakan komputer dan tablet sebagai alat untuk saya menghasilkan "artwork" kepada klien. Buat masa ini, saya belum mempunyai projek atau produk sendiri kerana hanya fokus bekerja untuk klien dan [bxA] meningkatkan tahap ekonomi keluarga. Idea sudah ada tapi belum ada masa terluang untuk saya mulakan projek personal saya.

"Style" artwork saya lebih kepada kartun. Saya suka artwork yang ke arah kartun dan tidak terlalu realistik. Kebanyakan "job" yang saya dapat adalah untuk projek "character design" dan illustrasi untuk buku cerita kanak-kanak. Dulu semasa mula ber-freelance, saya ambil banyak jenis job yang sy mampu buat. Tapi sekarang saya hanya fokus pada projek yang saya berminat sahaja.

Dari kecil lagi saya suka melukis. Dragon Ball adalah pencetus minat saya ke arah melukis. Saya selalu melukis semula karakter Dragon Ball yang saya tiru dari buku komik yang Ayah belikan setiap bulan. Seingat saya, saya mula membaca komik itu semasa berumur 8 tahun (darjah 2) dan mulai saat itu hati saya sudah mula terpaut dengan character design.

Saya juga minat berkomik. Saya pernah cuba aktif dalam dunia komik semasa zaman sekolah menengah sehinggalah di universiti. Malangnya saya tidak dapat berkembang dalam bidang komik kerana kemahiran saya yang tidak cukup untuk menjadi pelukis komik professional. Dari situ saya mula mencari profession lain yang masih dalam bidang melukis ini. 

Saya sangat meminati bidang"character design". Antara character designer yang saya kagumi ialah Tetsuya Nomura. Karakter rekaannya untuk siri final fantasy sangat bergaya dan unik sekali. Menjadikan beliau sebagai idola telah menambah lagi semangat saya untuk terus berusaha meningkatkan skill melukis.

Alhamdulillah, sekarang sudah ramai klien yang berminat untuk bekerjasama dengan saya. Walaupun begitu, saya masih lagi merasakan diri ini sangat jauh lagi untuk sampai ke tahap yang saya impikan. Saya masih lagi belajar melalu video-video dan "course" dari internet untuk saya lebih memahami asas-asas yang perlu saya kuasai demi menjadi pelukis yang hebat.

Bagaimana saya bermula menjadi freelancer dan bagaimana cara saya mendapatkan klien? Panjang kisahnya. Saya akan kongsikan pada post-post yang akan datang. 

Kehidupan "Simple" yang saya idamkan

Saya idamkan kehidupan yang "simple". "Simple" yang saya maksudkan ialah cara hidup yang normal, sama sahaja dengan orang lain, tetapi dengan tidak melibatkan diri dengan banyak perkara yang tidak perlu. Pening kan baca ayat saya ni? 

Pada saat saya menulis post ini, hidup saya sangat di luar kawalan. Walaupun saya telah berhenti ber-facebook sebulan yang lalu, saya masih lagi [bxA] terjebak dengan twitter, instagram, youtube dan masih lagi tidak dapat meninggalkan ketagihan saya bermain game. 

Saya tak dapat fokus 100% dalam pekerjaan dan perniagaan saya. Banyak masa yang saya sepatutnya boleh gunakan untuk kembangkan business illustrasi saya, tetapi malangnya saya masih gunakan masa yang terluang untuk bermain game, membaca twitter, scrolling instagram sehinggakan tidur malam saya juga tidak teratur dan menyebabkan setiap hari saya akan rasa letih dan tidak bersemangat untuk bekerja. Saya sedar semua ini dan saya mahu berhenti dan "reset" semula hidup saya.

Saya mahu fokus dalam perkara yang boleh meningkatkan kualiti hidup saya sebagai seorang anak, bapa, suami dan seorang pelukis. Sebagai seorang anak, semestinya saya mahu sentiasa ada untuk ibu dan ayah. Alangkah indahnya sekiranya saya dapat memberi mereka duit belanja yang banyak setiap bulan, sekali gus menyenangkan hati mereka yang risaukan keadaan ekonomi anaknya yang tidak teratur ini.

Sebagai seorang bapa pula, saya mahu sentiasa ada masa untuk anak. Jadi sahabat baiknya dan yang paling penting menjadi tempat untuk dia mengadu dan berkongsi masalah. Untuk isteri, saya harap dapat menjadi suami yang terbaik untuknya. Saya mahu beri dia segalanya di dunia ini. Saya nak dia rasa bertuah menjadi isteri saya. Saya taknak terangkan lebih-lebih tentang bab ini, nanti jadi blog jiwang pula. hihihi. Sebagai seorang pelukis, saya mahu kembangkan perniagaan servis illustrasi saya. Tajuk ini akan saya kupas dalam post yang akan datang.

Bagaimana saya mahu capai kehidupan "Simple" yang saya idamkan ini? Saya fikir saya perlukan 2 perkara utama yang boleh membawa saya mencapai cara kehidupan idaman itu. Saya perlu ada DUIT dan MASA. Duit tak perlu banyak berjuta-juta, cuma ada simpanan yang banyak supaya bila terjadinya kecemasan dan apa-apa perkara yang memerlukan duit, saya masih boleh tersenyum sambil beratur di mesin ATM. "Masa" pula bermaksud saya ada banyak masa untuk keluarga, iaitu tidak sibuk dengan kerja. Tapi bagaimana nak banyak duit kalau tidak sibuk bekerja?

Saya belum ada jawapan yang khusus untuk persoalan itu. Saya sendiri pun sedang dalam eksperimen dalam mencari jalan untuk mencapai kehidupan "simple" idaman saya itu. Yang pasti, sebagai permulaan, saya perlu cari apakah aktiviti yang tidak perlu iaitu yang tidak mendatangkan faedah kepada saya. Buang semua aktiviti itu jauh-jauh dan fokus pada perkara yang perlu sahaja. Cuba bayangkan, kalau saya dapat berhenti dari bermain game dan aplikasi online lain yang saya habiskan berjam-jam dalam sehari, mungkin saya saya dapat "save" dan gunakan masa itu untuk bekerja. Itu pasti satu permulaan yang bagus, bukan? Itulah yang saya akan lakukan buat masa ini. 

Saya ada banyak idea di fikiran tetapi masih kabur dan tidak dapat tentukan jalan yang manakah yang dapat membantu saya perbaiki kualiti hidup ini. Masih banyak yang perlu saya belajar dan banyak bacaan dan kajian yang perlu saya buat. Yang penting, saya sudah pun bermula. Semoga ada jawapan di penghujungnya nanti.


Bismillah

 Assalamualaikum w.b.t.

Pertama sekali, Alhamdulillah syukur kepada Allah, kerana akhirnya dapat juga saya mulakan blog sendiri. 

Nama saya Ahmad Amin Bin Aziman, berumur 33 tahun (saat menulis post ini), anak ke-3 dari 6 beradik (yang hebat-hebat semuanya) dan saya bekerja sebagai pelukis freelance.

 

Tujuan saya mulakan blog ini adalah kerana saya ingin kongsikan [bxA] dunia pekerjaan saya sebagai pelukis illustrasi dan freelance. Saya akan kongsikan bagaimana saya menghasilkan sesuatu karya, cara saya bekerja, tips-tips dan kaedah-kaedah yang saya gunakan dalam bidang ini.

Persoalannya sekarang, kenapa perlu buat blog untuk share semua ni? Bukankah boleh sahaja sekiranya saya kongsikan semua ini melalui facebook dan media sosial yang lain?

Ok, sebenarnya saya sudah lama tidak berfacebook. Malah akaun fb saya telah pun saya delete. Hahaha

Saya dapati personaliti diri saya tidak sesuai dengan media sosial. Saya idamkan kehidupan yang 'simple'. Ada duit dan masa. Pendapatan yang cukup, bebas hutang, ada rumah dan kenderaan sendiri, ada masa untuk anak dan isteri, untuk ibu dan ayah. Itu sahaja, simple.

Penggunaan facebook ni buat hidup saya tidak tenteram. Saya akan sentiasa berfikir apa yang nak saya post di fb pada hari ini. Berapa like yang saya dapat? Kenapa hanya 3 like sedangkan saya ada 4000 friends? Saya akan menjadi tercabar apabila melihat orang lain update artwork mereka, dan bekerja keras untuk hasilkan artwork baru semata-mata nak update di fb. Trending lukisan terkini yang menjadi seolah-olah kewajipan untuk semua orang lukis juga saya usaha untuk siapkan dan dipamerkan kepada semua orang di facebook. Saya akan menghabiskan banyak masa setiap hari semata-mata untuk update di facebook. Situasi yang sama juga saya rasakan semasa menggunakan media sosial yang lain. 

Sehinggalah pada suatu hari saya menonton salah satu episod dari drama korea yang mengeluarkan skrip begini (lebih kurang): "Saya ingin hidup diam-diam di kampung ini. Suasana yang nyaman dan tenteram, dan hidup di dunia yang bukan perlukan kenamaan dan kemewahan."

Saya tersentap, seolah-olah saya terkenang kembali zaman kecil dulu, saya melukis untuk kepuasan hati sendiri, bukan untuk orang lain. Mulai dari situ, saya mula menganalisa hidup saya. Apa yang saya buat setiap hari, apa yang sepatutnya saya fokus. Apakah impian hidup saya yang sebenarnya?

Jawapannya "simple". Saya nak hidup yang "simple". Saya akan berbincang lebih dalam lagi tentang kehidupan"simple" yang saya maksudkan dalam post yang seterusnya.

Harapan saya, memalui blog ini, saya akan share ilmu-ilmu melukis dan freelancing yang saya pelajari dari tahun 2010. Dan semoga ilmu-ilmu ini dapat sampai kepada mereka yang memerlukan untuk mengubah hidup mereka dan menjadi jalan untuk sumber pendapatan dan sekali gus memberi kebahagiaan kepada keluarga mereka. Aminnn..